Pierwsze zamówienie? Skorzystaj z 10% rabatu W koszyku użyj kuponu rabatowego: DlaCiebie

Burger z wolowiną

Tu opisz zdjęcie - tekst zastepczy
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)

Waga: 0,32 kg

Numer katalogowy: 011

Czas przygotowania: 40 min.

Alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca

Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz

Dodatkowy sprzęt: nóż, patelnia,miska,deska,naczynie żaroodporne

Udostępnij:

Czy wiesz, że światowy dzień burgera obchodzimy 28.05?

Hamburger to danie, które swoje początki miał w Hamburgu. Po raz pierwszy Hamburgera przygotowano w amerykańskiej restauracji w 1838 roku. Jednak przełom tego dania nastąpił na początku XX wieku, gdzie właściciel baru w Teksasie, przygotował dla swoich gości mielony kotlet na grzance z sałatą i sosami.
Do przyrządzenia burgera wykorzystuje się różne części wołowiny: karkówkę, łopatkę, antrykot lub ligawę.

Hamburger występuje w wielu wariantach:

Hamburger - jest podstawową wersją kanapki. Zawiera kotlet z dodatkami warzyw i sosów.
Cheesburger - to rozszerzona wersja hamburgera, wzbogacona o ser.
Chickenburger -  jest modyfikacją burgera, zawierającą smażony kotlet drobiowy.
Fishburger - to z kolei wariant dla miłośników ryb.
Burger wegański i wegetariański – zdobywa coraz większą popularność. Kotlety przygotowuje się na różne sposoby, m.in. z: warzyw, nasion roślin strączkowych i kasz.

Jak jeść burgera?

- Możesz owinąć burgera ciasno papierem zostawiając fragment, który chcesz ugryźć. Burger tak przygotowany chroni przed wypadnięciem dodatków oraz kapiącym sosem.
- Aby sprytnie skonsumować burgera, po prostu odwróć go do góry nogami. Sposób ten zapobiega rozpadaniu się dania.
- Jeżeli masz elegancko ubranych gości połóż burgera na talerzu, a obok fajny rzemieślniczy nóż oraz widelec.
- Centralną części burgera przekuj wykałaczką, co pozwoli utrzymać go w całości.

Od czego rozpoczniesz przyrządzanie naszego burgera?

Na początku pokroisz cebule w krążki, ogórek konserwowanego w cieniutkie plasterki, cebulę drobno posiekasz. Mięso wymieszasz z białą cebulą, dodasz troszeczkę wody i zaczniesz wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej masy. Uformujesz dwa płaskie kotlety…...

 


 

Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu

Wartość energetyczna: 195 kcal
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 13 g
Białka: 12 g
Dołącz do nas Już dziś!
Aktualnie w menu Fresh Cooking znajdziesz:
Ciasto banana split
Ciasto banana split
deser
Zupa meksykańska
Meksykanska z kurczakiem
zupa
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Miruna z bukietem warzyw
Miruna z bukietem warzyw