Burger z wolowiną
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,32 kg
Numer katalogowy: 011
Czas przygotowania: 40 min.
Alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, patelnia,miska,deska,naczynie żaroodporne
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Czy wiesz, że światowy dzień burgera obchodzimy 28.05?
Hamburger to danie, które swoje początki miał w Hamburgu. Po raz pierwszy Hamburgera przygotowano w amerykańskiej restauracji w 1838 roku. Jednak przełom tego dania nastąpił na początku XX wieku, gdzie właściciel baru w Teksasie, przygotował dla swoich gości mielony kotlet na grzance z sałatą i sosami.
Do przyrządzenia burgera wykorzystuje się różne części wołowiny: karkówkę, łopatkę, antrykot lub ligawę.
Hamburger występuje w wielu wariantach:
Hamburger - jest podstawową wersją kanapki. Zawiera kotlet z dodatkami warzyw i sosów.
Cheesburger - to rozszerzona wersja hamburgera, wzbogacona o ser.
Chickenburger - jest modyfikacją burgera, zawierającą smażony kotlet drobiowy.
Fishburger - to z kolei wariant dla miłośników ryb.
Burger wegański i wegetariański – zdobywa coraz większą popularność. Kotlety przygotowuje się na różne sposoby, m.in. z: warzyw, nasion roślin strączkowych i kasz.
Jak jeść burgera?
- Możesz owinąć burgera ciasno papierem zostawiając fragment, który chcesz ugryźć. Burger tak przygotowany chroni przed wypadnięciem dodatków oraz kapiącym sosem.
- Aby sprytnie skonsumować burgera, po prostu odwróć go do góry nogami. Sposób ten zapobiega rozpadaniu się dania.
- Jeżeli masz elegancko ubranych gości połóż burgera na talerzu, a obok fajny rzemieślniczy nóż oraz widelec.
- Centralną części burgera przekuj wykałaczką, co pozwoli utrzymać go w całości.
Od czego rozpoczniesz przyrządzanie naszego burgera?
Na początku pokroisz cebule w krążki, ogórek konserwowanego w cieniutkie plasterki, cebulę drobno posiekasz. Mięso wymieszasz z białą cebulą, dodasz troszeczkę wody i zaczniesz wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej masy. Uformujesz dwa płaskie kotlety…...
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu