Pierwsze zamówienie? Skorzystaj z 10% rabatu W koszyku użyj kuponu rabatowego: DlaCiebie

Zupa z soczewicą i kiełbasą

Zupa z soczewicą i kiełbasą
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)

Waga: 0,00 kg

Numer katalogowy: Z003

Ilość porcji: 5 porcji. Jedna porcja ok. 350ml

Czas przygotowania: 45 min.

Alergeny: gluten, mleko, soja, gorczyca,

Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz

Dodatkowy sprzęt: patelnia, nóż, garnek, sito, miska

Udostępnij:

Soczewica należy do roślin strączkowych i jest z najlepiej przyswajalnych białek roślinnych. Strąki zawierają jedno lub dwa nasiona. Soczewicę dzielimy na kategorie według koloru:
•    Soczewica czerwona – charakteryzuje się krótkim czasem gotowania oraz brakiem konieczności uprzedniego namaczania. Posiada nieco słodko-orzechowy smak;
•    Soczewica brązowa – charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i stanowi idealny składnik  do pasztetów, kotletów wegetariańskich, jak i gulaszu;
•    Soczewica żółta – charakteryzuje się delikatnym smakiem i jak czerwona krótkim czasem gotowania;
•    Soczewica zieloną – charakteryzuje się sypkością po ugotowaniu. Często wykorzystywana  do wszelkich farszów oraz do przyrządzania past kanapkowych. Powszechnie stosowana w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jest niskokaloryczna.
Soczewica dostarcza następujące składniki odżywcze: żelazo, wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, tiamina, potas, witamina A, witaminy z grupy B ( w tym: ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy), witamina C, witamina K, cynk, miedź, selen.
Soczewica daje uczucie sytości i energii, korzystnie wpływać na ogólne trawienie. Chroni przed chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2 i chorobami serca.

Jak będziecie gotować „Zupa z soczewicą i kiełbasą”

Marchew i cebule pokroisz w drobną kostkę. Ziemniaki i kiełbasę pokroisz w średnią kostkę, czosnek drobno posiekasz. Soczewicę wielokrotnie wypłuczesz w ziemnej wodzie. Do garnka dodasz rosół, wodę, ziemniaki oraz soczewicę…

Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.

Termin kulinarny

Eintopf
Potrawa jednogarnkowa, przygotowywana w jednym naczyniu. Składnikami mogą być: boczek, warzywa, mięso, ryż lub kasza. Eintopf znany był w Niemczech. Zastępowano nim niedzielny obiad.


 

Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu

Wartość energetyczna: 86 kcal
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 5 g
Białka: 6 g
Dołącz do nas
Aktualnie w menu Fresh Cooking znajdziesz:
Ciasto banana split
Ciasto banana split
deser
Zupa meksykańska
Meksykanska z kurczakiem
zupa
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Miruna z bukietem warzyw
Miruna z bukietem warzyw