Zupa z soczewicą i kiełbasą
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,00 kg
Numer katalogowy: Z003
Ilość porcji: 5 porcji. Jedna porcja ok. 350ml
Czas przygotowania: 45 min.
Alergeny: gluten, mleko, soja, gorczyca,
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: patelnia, nóż, garnek, sito, miska
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Soczewica należy do roślin strączkowych i jest z najlepiej przyswajalnych białek roślinnych. Strąki zawierają jedno lub dwa nasiona. Soczewicę dzielimy na kategorie według koloru:
• Soczewica czerwona – charakteryzuje się krótkim czasem gotowania oraz brakiem konieczności uprzedniego namaczania. Posiada nieco słodko-orzechowy smak;
• Soczewica brązowa – charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i stanowi idealny składnik do pasztetów, kotletów wegetariańskich, jak i gulaszu;
• Soczewica żółta – charakteryzuje się delikatnym smakiem i jak czerwona krótkim czasem gotowania;
• Soczewica zieloną – charakteryzuje się sypkością po ugotowaniu. Często wykorzystywana do wszelkich farszów oraz do przyrządzania past kanapkowych. Powszechnie stosowana w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jest niskokaloryczna.
Soczewica dostarcza następujące składniki odżywcze: żelazo, wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, tiamina, potas, witamina A, witaminy z grupy B ( w tym: ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy), witamina C, witamina K, cynk, miedź, selen.
Soczewica daje uczucie sytości i energii, korzystnie wpływać na ogólne trawienie. Chroni przed chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2 i chorobami serca.
Jak będziecie gotować „Zupa z soczewicą i kiełbasą”
Marchew i cebule pokroisz w drobną kostkę. Ziemniaki i kiełbasę pokroisz w średnią kostkę, czosnek drobno posiekasz. Soczewicę wielokrotnie wypłuczesz w ziemnej wodzie. Do garnka dodasz rosół, wodę, ziemniaki oraz soczewicę…
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Termin kulinarny
Eintopf
Potrawa jednogarnkowa, przygotowywana w jednym naczyniu. Składnikami mogą być: boczek, warzywa, mięso, ryż lub kasza. Eintopf znany był w Niemczech. Zastępowano nim niedzielny obiad.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu