Zupa warzywna z curry i ryżem
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,00 kg
Numer katalogowy: Z002
Ilość porcji: 5 porcji. Jedna porcja ok. 320ml
Czas przygotowania: 40 min.
Alergeny: gluten, mleko, seler, gorczyca
Co musisz mieć w domu: sol, pieprz, olej
Dodatkowy sprzęt: nóż, garnek, patelnia, miska, deska
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Nasza propozycja zupy warzywnej z curry to wielka bomba dobroci, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem nadający smak i zapach zupie jest przyprawa curry.
Curry jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Jest to mieszanka roślin przyprawowych takich jak: kurkuma, czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż.
Zalety mieszanek przypraw w curry:
• Kurkuma, obecna w curry, to jedna z bodaj najzdrowsza przyprawa świata – jej zalety to silne działanie przeciwzapalne, porównywalne z ibuprofenem, oraz aktywne zapobieganie i zwalczanie nowotworów, zwłaszcza prostaty, piersi, skóry i jelita grubego.
• Korzenne składniki curry mają doskonały wpływ na układ trawienny, np. w leczeniu biegunki, wymioty, niestrawność, wzdęcia, bóle czy infekcje, ale także odnawiają mikroflorę bakteryjną jelit.
• Kurkuma, cynamon i kmin rzymski pomaga w walce z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Curry może więc w znaczącym stopniu zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II.
• Zdaniem naukowców dieta bogata w przyprawę curry pomaga również obniżać poziom cholesterolu we krwi i zapobiega formowaniu się kamieni żółciowych.
• Curry ma również działanie detoksyfikacyjne – pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie, m.in. rtęć i ołów.
• Minerały zawarte w poszczególnych składnikach curry wspomagają kości i zęby, zapobiegając jednocześnie osteoporozie.
• Curry poprawia krążenie krwi i pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne – pod tym względem jest doskonałym środkiem prewencyjnym przeciw schorzeniom układu sercowo-naczyniowego.
Jak ugotujesz zupę „Zupa warzywna z curry i ryżem”
W garnku zagotujesz wodę. Ziemniaki pokroisz w kostkę. Marchew, cebulę, paprykę, seler naciowy pokroisz w drobną kostkę, czosnek drobno posiekasz. Warzywa podsmażysz na rozgrzanej patelni…Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Savoir-vivre – Różne uchybienia przy stole
Wykałaczki - posługiwanie się przy stole wykałaczką przez zasłoniętych dłoniom ustach jest wprawdzie dozwolone, zgodnie z klasycznymi zasadami, ale dziś budzi sprzeciw u wielu osób. Lepiej po daniu mięsnym wstać na chwilę i skorzystać z wykałaczki w toalecie.Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu