Udko kurczaka w boczku z pieczonymi ziemniakami
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,35 kg
Numer katalogowy: 052
Czas przygotowania: 45 min.
Alergeny: gluten, soja, seler,gorczyca
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, piekarnik, patelnia,deska,forma do zapiekania
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Ziemniaki w Europie stały się jednym z najważniejszych produktów spożywczych , odkąd w XVII wieku odkryto ich zalety i zaczęto uprawiać na dużą skalę. Osoby, które chcą odżywiać się zdrowo, mogą bez obaw je jeść – ich wartość kaloryczna to 73 kcal w 100 g ugotowanego produktu, co pozwala uznać warzywo za niskokaloryczne i lekkostrawne.
Ziemniak to źródło witamin i minerałów:
1. witaminy C
2. beta-karotenu,
3. witamin z grupy B,
4. potasu
5. manganu,
6. fosforu.
Ziemniaki można przyrządzić ma wiele sposobów: gotowane, smażone albo w postaci puree. Niemal zawsze jemy je widelcem!. Nie kroimy ich nożem, a puree ziemniaczanego nie jemy łyżką. Ziemniaki rozdrabniamy wbijając widelec i wykonując lekki obrót. Ziemniaki można również serwować rozgniecione. Tak podane nabieramy na koniec widelca niewielka porcję, którą mieszamy z sosem i bierzemy do ust.
Ziemniaki w mundurkach nacinamy nożem na krzyż. Rozciętą skórkę ściągamy chwytając kciukiem oraz palcem wskazującym. Obrane ziemniaki jemy widelcem. Ziemniaki w mundurkach mogą być serwowane również w folii – wtedy potrzebna jest łyżeczka, którą wydrążymy miąższ ze skórki. Łupinki ziemniaka odkładamy na przygotowany talerz na odpadki.
Jak będziesz gotować „Udka kurczaka w boczku z pieczonymi ziemniakami”
Gotowanie dania rozpoczniesz od pokrojenia ziemniaków w krążki. Doprawisz je solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Udka kurczaka zamoczysz w specjalnie przygotowaną przez Ciebie marynatą…….
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Termin kulinarny
Rylec - popularna w kuchni Pomorza i Kaszub, galaretka z nóżek z drobno posiekanym mięsem, zakwaszana octem.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu