Pierwsze zamówienie? Skorzystaj z 10% rabatu W koszyku użyj kuponu rabatowego: DlaCiebie

Udko kurczaka w boczku z pieczonymi ziemniakami

Udko kurczaka w boczku z pieczonymi ziemniakami
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)

Waga: 0,35 kg

Numer katalogowy: 052

Czas przygotowania: 45 min.

Alergeny: gluten, soja, seler,gorczyca

Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz

Dodatkowy sprzęt: nóż, piekarnik, patelnia,deska,forma do zapiekania

Udostępnij:

Ziemniaki w Europie stały się jednym z najważniejszych produktów spożywczych , odkąd w XVII wieku odkryto ich zalety i zaczęto uprawiać na dużą skalę. Osoby, które chcą odżywiać się zdrowo, mogą bez obaw je jeść – ich wartość kaloryczna to 73 kcal w 100 g ugotowanego produktu, co pozwala uznać warzywo za niskokaloryczne i lekkostrawne.


Ziemniak to źródło witamin i minerałów:
1. witaminy C
2. beta-karotenu,
3. witamin z grupy B,
4. potasu  
5. manganu,
6. fosforu.

Ziemniaki można przyrządzić ma wiele sposobów: gotowane, smażone albo w postaci puree. Niemal zawsze jemy je widelcem!. Nie kroimy ich nożem, a puree ziemniaczanego nie jemy łyżką. Ziemniaki rozdrabniamy wbijając widelec i wykonując lekki obrót. Ziemniaki można również serwować rozgniecione. Tak podane nabieramy na koniec widelca niewielka porcję, którą mieszamy z sosem i bierzemy do ust.  
Ziemniaki w mundurkach nacinamy nożem na krzyż. Rozciętą skórkę ściągamy chwytając kciukiem oraz palcem wskazującym. Obrane ziemniaki jemy widelcem. Ziemniaki w mundurkach mogą być serwowane również w folii – wtedy potrzebna jest łyżeczka, którą wydrążymy miąższ ze skórki. Łupinki ziemniaka odkładamy na przygotowany talerz na odpadki.

Jak będziesz gotować „Udka kurczaka w boczku z pieczonymi ziemniakami”

Gotowanie dania rozpoczniesz od pokrojenia ziemniaków w krążki. Doprawisz je solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Udka kurczaka zamoczysz w specjalnie przygotowaną przez Ciebie marynatą…….

Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.

Termin kulinarny

Rylec - popularna w kuchni Pomorza i Kaszub, galaretka z nóżek z drobno posiekanym mięsem, zakwaszana octem.

Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu

Wartość energetyczna: 169 kcal
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 9,7 g
Białka: 10 g
Dołącz do nas Już dziś!
Aktualnie w menu Fresh Cooking znajdziesz:
Ciasto banana split
Ciasto banana split
deser
Zupa meksykańska
Meksykanska z kurczakiem
zupa
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Miruna z bukietem warzyw
Miruna z bukietem warzyw