Sopa de lima
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,00 kg
Numer katalogowy: Z007
Ilość porcji: 5 porcji. Jedna porcja ok. 300ml
Czas przygotowania: 45 min.
Alergeny: gluten, jaja, seler, nasiona sezamu
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, patelnia, garnek ok. 4l, sito, miseczka
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Sopa de lima to wyjątkowa w smaku zupa składająca się z oregano, cynamonu, kurczaka, pomidorów, awokado, świeżej limonki i oczywiście garści chrupiącej tortilli.
Zupa orzeźwia, pobudza, rozgrzewa i jednocześnie syci.
Sopa de lima zupą Majów?
Zupa szczególnie popularna na półwyspie Juktan, gdzie ok. 2500 r. p.n.e. wzięła swój początek jedna z najstarszych kultur obu Ameryk, była to cywilizacja stworzona przez Majów. Mówi się się, że nazwa półwyspu pochodzi od azteckiego słowa „Yokatlān”, co oznacza „miejsce bogactwa”.
Bogato brzmiąca nazwa idzie w parze z tym bogatym w składniki Sopa de Lima.
Jak będziesz gotować zupę "Sopa de lima"
Gotowanie rozpoczniesz od: pokrojenia cebuli w drobną kostkę, z chili usuniesz gniazda nasienne, czosnek drobno posiekasz, skórkę z limonki zetrzesz na drobnej tarce oraz wyciśniesz z niej sok.
Tortille złóż na pół i pokrój w paski …
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Savoir-vivre - zwyczaje obowiązujące przy stole.
Gorąca zupa
Jeśli zupa jest zbyt gorąco i nie możesz jej od razu jeść, nie miesza się jej łyżką, aż nieco ostygnie. Energicznie dmuchając również nie należy do dobrego tonu.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu