Pierwsze zamówienie? Skorzystaj z 10% rabatu W koszyku użyj kuponu rabatowego: DlaCiebie

Skrzydełka kurczaka z miodem i marchewkowym puree



W podziękowaniu za udział we wspólnej akcji „Arianka kontra rdzeniak” przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne danie, które można serwować w dwóch wariantach:

Obiad -  Skrzydełka kurczaka z miodem i marchewkowym puree;

Karnawałowa przekąska - Skrzydełka kurczaka z miodem serwowane np. na liściach szpinaku;


Jeżeli zdecydujecie się na druga wersje, radzimy nie wstawiać skrzydełek do lodówki. Po upieczeniu rozłożycie przekąskę na półmiski i niech sobie spokojnie czekają na kuchennym stole do momentu wyłożenia na biesiadny stół.

Przepiśnik Fresh Cooking

Specjalnie dla naszych przyjaciół z całego świata, którzy nie będą mieli możliwości zamawiać Fresh Cooking zestawów, proponujemy kolekcjonowanie naszych przepisów. Jeżeli na zdjęciu potrawy będzie widniała nazwa „Przepiśnik Fresh Cooking”, jest to informacja dla Ciebie, że w opisie znajdziesz dokładną instrukcję jak ją ugotować.
Jak możesz zapisz danie, aby nie przepadło w internetowej czeluści.

 

Skrzydełka kurczaka z miodem i marchewkowym puree 3 porcje: > marchewkowe puree: Dodatkowo:
4 kromki chleba tostowego
10g masła

Przygotowanie:
  1. Skrzydełko dzielimy na 3 części. Skrzydełko najłatwiej jest podzielić lekko nacinając skórę w okolicach stawu. Następnie łamiemy staw i przekrajamy nożem pomiędzy kośćmi.
  2. Najcieńszą część tzw. „lotkę” oraz środkową, pozostawiamy np. do wywaru drobiowego lub galaretki.
  3. Do tego dania wykorzystamy najgrubszą część skrzydełka. Mięso z kości ściągamy nożem do dołu i odwijamy, tak aby powstała na dole kości kulka z mięsa. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.
  4. Bułkę tarta mieszamy z posiekaną natką.
  5. W miseczce mieszamy: 2jajka, 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki mąki. Musimy otrzymać konsystencję średnio gęstej śmietany.
  6. Trzymając skrzydełko za kość zanurzamy w cieście następnie obtaczamy w bułce tartej.
  7. Rozgrzewamy patelnie z duża ilością oleju. Podsmażamy skrzydełka z dwóch stron na złoty kolor, przekładamy na papierowy ręcznik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 min.
  8. Puree marchewkowe: Paprykę myjemy i smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 15 min. Po upieczeniu studzimy paprykę, ściągamy skórę i usuwamy nasiona. Marchewkę obieramy i kroimy w średnia kostkę. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka ok. 10 min. 2 minuty przed końcem gotowania marchewki, do garnka wrzucamy upieczoną paprykę. Po 2 min. odcedzamy warzywa i lekko blendujemy. Warzywa ponownie wkładamy do garnka, aby lekko odparowała się woda (ok. 5 min), dodajemy straty imbir, miód i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko jeszcze raz podgrzewamy, aż puree zgęstnieje.
  9. Chleb tostowy podsmażyć na maśle po 1 min. z każdej strony.  
SMACZNEGO

 
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności