Sandacz z pomidorową salsą i kuskusem
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,45 kg
Numer katalogowy: 070
Czas przygotowania: 35 min.
Alergeny: ryba, gluten
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, garnek, patelnia, miska, deska
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Sandacz, należący do rodziny okoniowatych. Ta duża drapieżna ryba osiągająca do 15 kg wagi i ponad metr długości. Zamieszkuje słodkowodne zbiorniki wodne m.in. jeziora na Warmii i Mazurach, zalewy na południu Polski oraz duże, mętne rzeki o spokojnym nurcie.
Mięso tej ryby jest niezbyt ścisłe, ma delikatny smak i piękny jasny kolor. Dlatego też najlepiej rybę tę piec w piekarniku lub gotować na parze. Warto przed podaniem skropić ją cytryną. Ryba ta nie jest kaloryczna dlatego też powinna na dobre zagościć w diecie osób dbających o piękną sylwetkę i zdrowie.
- selenu, witaminy B12 oraz witaminy D
- witamin E i A, dzięki którym skóra staje się jędrna i zdrowa, paznokcie mocne, a włosy mają blask.
- kwasów omega-3, które pozwalają zwalczyć "zły" cholesterol i poprawić pracę układu krążenia.
- Skórę zdejmujemy ostrożnie nożem do ryb zaczynając od głowy
- Przesuń teraz nożem wzdłuż grzbietu i wyjmij ości
- Następnie odwróć rybę ostrożnie i oczyść z ości również z drugiej strony.
Jeżeli ktoś lubi może zjeść zdjętą skórę. Jeżeli ktoś nie chce jeść skórki, odkładają ją na talerz z ościami
Jeżeli do ust trafi ość, wysuń ją językiem na wargi, stamtąd przenieść na widelec, a wreszcie na talerzyk z ościami.
Dla każdego gościa należy przygotować z lewej strony powyżej talerza podstawowego specjalne talerzyk na ości.
Mięso tej ryby jest niezbyt ścisłe, ma delikatny smak i piękny jasny kolor. Dlatego też najlepiej rybę tę piec w piekarniku lub gotować na parze. Warto przed podaniem skropić ją cytryną. Ryba ta nie jest kaloryczna dlatego też powinna na dobre zagościć w diecie osób dbających o piękną sylwetkę i zdrowie.
Mięso sandacza to doskonałe źródło:
- białka, który jest budulcem mięśni i kości.- selenu, witaminy B12 oraz witaminy D
- witamin E i A, dzięki którym skóra staje się jędrna i zdrowa, paznokcie mocne, a włosy mają blask.
- kwasów omega-3, które pozwalają zwalczyć "zły" cholesterol i poprawić pracę układu krążenia.
Transzowanie ryby przy stole
- Usuń najpierw płetwy i skórę zaczynając, krojenie ryby wzdłuż grzbietu, a więc od górnej wąskiej strony przy czym skórę podziel tak, żeby można ją było ściągnąć na dół.- Skórę zdejmujemy ostrożnie nożem do ryb zaczynając od głowy
- Przesuń teraz nożem wzdłuż grzbietu i wyjmij ości
- Następnie odwróć rybę ostrożnie i oczyść z ości również z drugiej strony.
Jeżeli ktoś lubi może zjeść zdjętą skórę. Jeżeli ktoś nie chce jeść skórki, odkładają ją na talerz z ościami
Jeżeli do ust trafi ość, wysuń ją językiem na wargi, stamtąd przenieść na widelec, a wreszcie na talerzyk z ościami.
Dla każdego gościa należy przygotować z lewej strony powyżej talerza podstawowego specjalne talerzyk na ości.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu
Wartość energetyczna: 94,7 kcal
Węglowodany: 7,3 g
Tłuszcze: 3,7 g
Białka: 7,9 g
Dołącz do nas
Już dziś!