Polędwiczka wieprzowa z fasolką i kapusta pekińską
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,45 kg
Numer katalogowy: 005
Czas przygotowania: 40 min.
Alergeny: gluten, soja, sezam, skorupiaki i produkty pochodne
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, garnek, patelnia, miska, deska, sito
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
W tym daniu użyjecie sos ostrygowy, który jest jednym z najpopularniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Do stworzenia tej przyprawy wykorzystuje się esencję ostryg. Zawiera również sól, cukier i skrobię kukurydzianą, która działa jak zagęszczacz. Choć głównym składnikiem, jest ekstrakt z gotowanych ostryg, sos nie ma „rybnego” aromatu. W smaku przypomina słodko-słony, intensywny bulion wołowy. Wystarczy jego kilka kropli, żeby nadać każdej potrawie orientalny charakter.
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Jak będziesz gotować ”Polędwiczka wieprzowa z fasolka i kapustą pekińską”
Ugotujesz ryż. Pokroisz brokuły, marchewkę w cienkie paski a kapustę pekińską w kwadraty. W garnku połączysz sos ostrygowy, chili, sos sojowy oraz olej z sezamu…Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Savoir-vivre – owoce morza ostrygi
Weź ostrygę do ręki umieszczając ją stronom wypukłą na dół wielokrotnie złożone i serwetce. Podziel muszlę w miejscu spojenia specjalnym nożem do ostryg (do otwierania ostryg i innych małży służy nóż o krótkim twardym ostrzu – po angielsku shucker). Ostrze od trzonka oddziela szeroka garda, chroniąca palce przed ostrymi krawędziami muszli. Zamiast noża możesz także użyć specjalnych szczypiec do ostryg. Trzymaj muszlę poziomo, ponieważ w środku znajduje się woda morska. W dolnej części muszli przy mięśniu zwieracza jest przytwierdzona ostryga. Weź muszlę w lewą rękę i ostrą stroną widelca oddziel ostrygę od skorupki. Pozostaw ją jednak w muszli, tak aby pływała wodzie. Widelcem usuń brodę i jelito przypraw ostrygę sokiem z cytryny i połknij razem z wodą morską wprost z muszli, przesuwając ją do ust. Słona woda morska jest wystarczającą przyprawą - kilka kropel soku z cytryny może jednak udoskonalić smak. Jeżeli podano ostrygi otwarte, zadanie masz ułatwione. Upewnij się że mięso jest rzeczywiście oddzielone od muszli. Wsuń widelec pod ostrygę: jeśli pływa swobodnie w wodzie, możesz ją jeść, jeśli natomiast jest jeszcze przytwierdzona, musisz ją oderwać ostrym bokiem widelczyka. Na stole powinny stać miseczka do obmywania palców.Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu
Wartość energetyczna: 144 kcal
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 6 g
Białka: 8 g
Dołącz do nas
Już dziś!