Polędwiczka w sosie śmietanowym z pieczarkami i puree
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,45 kg
Numer katalogowy: 047
Czas przygotowania: 30 min.
Alergeny: gluten, mleko, gorczyca
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: garnek, patelnia, miska, tłuczek do ziemniaków
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Polędwica wieprzowa to tylna część półtuszy wieprzowej. Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do mięs czerwonych. Posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. 100 g polędwicy ma zaledwie ok. 2-3 g tłuszczu i aż ok. 20 g białka. Dodatkowy plus jest taki, że ten rodzaj mięsa nie ma cholesterolu. Polędwiczki są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię.
Wiele osób planujących zdrową dietę uważa, że najlepiej zrezygnować z wieprzowiny. Okazuje się jednak, że polędwiczki wieprzowe to doskonałe mięso, które dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.
Przed wrzuceniem na patelnię czy blachę warto pozbyć się (nielicznych) elementów tłuszczu czy błonek.
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Wina białe - wytrawne podaje się do zimnych mięs, jak cielęcina, kurczęta, kury, indyki i szynka, do ryb oraz serów
Wina czerwone - wytrawne podaje się do potraw z dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny i drobiu o ciemnym mięsie, a więc kaczek i gęsi oraz do potraw mącznych.
Wina słodkie białe i czerwone deserowe - podaje się do tortów, ciast, słodyczy, owoców i czarnej kawy.
Szampana - najczęściej podaje się przy deserze, ale można go także pić przy każdym daniu, dobierając odpowiednią jego gatunek (wytrawne lub słodkie).
Wiele osób planujących zdrową dietę uważa, że najlepiej zrezygnować z wieprzowiny. Okazuje się jednak, że polędwiczki wieprzowe to doskonałe mięso, które dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.
Przed wrzuceniem na patelnię czy blachę warto pozbyć się (nielicznych) elementów tłuszczu czy błonek.
Jak ugotujesz „Polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami i puree”
Pieczarki pokroisz na połówki, cebule w piórka, a czosnek drobno posiekasz. Ziemniaki pokroisz w drobna kostkę i wrzucisz do gotującej wody. Kawałki mięsa lekko rozbijesz doprawisz sola i pieprzem….Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Jakie odpowiednie wino podać do serwowanej potrawy.
Kieliszki z winem napełnia się tylko do 3/4 ich pojemności; nigdy nie powinny być pełne. Odpowiednie dobranie gatunków wina zależy od rodzaju przyjęcia i podawanych potraw. Na eleganckich przyjęciach przed posiłkiem podaje się oziębiony wermut albo koktajle, w skład których wchodzi wermut. Przy dobieraniu wina do potraw należy kierować się następującymi wskazówkami:Wina białe - wytrawne podaje się do zimnych mięs, jak cielęcina, kurczęta, kury, indyki i szynka, do ryb oraz serów
Wina czerwone - wytrawne podaje się do potraw z dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny i drobiu o ciemnym mięsie, a więc kaczek i gęsi oraz do potraw mącznych.
Wina słodkie białe i czerwone deserowe - podaje się do tortów, ciast, słodyczy, owoców i czarnej kawy.
Szampana - najczęściej podaje się przy deserze, ale można go także pić przy każdym daniu, dobierając odpowiednią jego gatunek (wytrawne lub słodkie).
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu
Wartość energetyczna: 188 kcal
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 13,7 g
Białka: 6,3 g
Dołącz do nas
Już dziś!