Pierś kurczaka po włosku z ziemniakami
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,38 kg
Numer katalogowy: 022
Czas przygotowania: 45 min.
Alergeny: mleko
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, patelnia, miska, deska, naczynie żaroodporne
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Szalotka- Ma specyficzny zapach i łagodny smak cebuli jest bardzo popularna w kuchniach zachodnioeuropejskich. Zawiera znaczne ilości cukrów, witamin z grupy B, witaminę C, karotenoidy, liczne substancje mineralne, kwasy organiczne, a także cenne makro- i mikroskładniki. Smak i zapach nadają jej związki lotne zawierające siarkę, tzw. Fitoncydy. Szalotka między innymi wzmaga perystaltykę jelit, działa pobudzająco na układ naczyniowo-sercowy.
Jak ugotujesz danie „Pierś kurczaka po włosku z ziemniakami”
Mięso doprawisz ziołami i odstawisz na kilka minut. Szalotkę pokroisz w grube piórka, pomidora w krążki, cebule dymka w piórka, czosnek…
Savoir-vivre przy stole - dobra rada
Nie zaczynamy posiłku słowem „smacznego”. Sygnałem, że należy zacząć się częstować, jest nałożenie sobie na talerz pierwszej porcji przez gospodynię przyjęcia. Ona też daje sygnał do jego zakończenia – kładzie na stole lekką złożoną płócienną serwetkę, której używała. Robi to w momencie gdy, jej zdaniem, wszyscy goście czują się syci.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu