Pierwsze zamówienie? Skorzystaj z 10% rabatu W koszyku użyj kuponu rabatowego: DlaCiebie

Miruna zapiekana w boczku z tymiankiem

Miruna zapiekana w boczku z tymiankiem
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)

Waga: 0,40 kg

Numer katalogowy: 034

Czas przygotowania: 40 min.

Alergeny: gluten, mleko, ryba, jaja, soja, seler, gorczyca, sezam, orzechy

Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz

Dodatkowy sprzęt: garnek, patelnia, miska, forma do zapiekania, papier do pieczeni

Udostępnij:
Miruna to ryba żyjąca w czystych, głębokich wodach południowej Nowej Zelandii i wokół południowej Australii, a także u wybrzeży Pacyfiku i Atlantyku w Ameryce Południowej. Rybę możemy znaleźć pod innymi nazwami: grenadier błękitny, morszczuk błękitny, morszczuk białogłowy i witlinkiem nowozelandzkim.
Miruna - ryba o długim ciele, które jest węższa na ogonie, ma smukłe płetwy i niebiesko-zielone łuski. Miruny posiadają ogromne oczy i dużą wystającą szczękę, która jest cechą charakterystyczną dla dorsza i morszczuka.  
Miruna jest bardzo łatwa w obróbce i gotowaniu. Ryba ta jest niskokaloryczna z ogromną ilością białka, co sprawia, że jest praktycznie niezbędna w żywieniu sportowców i różnorodnych dietach, a gruby miąższ jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.
Miruna zawiera w swoim składzie następujące witaminy: A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP
W mirunie znajdują się również takie pierwiastki jak potas, mangan, wapń, sód, kobalt, fosfor, żelazo, chrom, magnez, fluor, miedź, siarka, jod, molibden oraz cynk.

Jak ugotujesz „ Miruna zapiekana w boczku z tymiankiem”

Rozgrzejesz piekarnik do 170 stopni. Ugotujesz ziemniaki. Rybę pokroisz w paski. Doprawisz solą i pieprzem. Na kawałki ryby położysz ser feta i posypiesz listkami tymianku….

Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.

Savoir-vivre – sztućce

Nóż do ryb - leży z prawej strony talerza między nożem do przekąsek, a nożem do mięsa. Ponieważ ryb się nie kroi, nóż do ryb ma tępe ostrze. Rybę wędzoną je się zawsze nożem do mięsa.
 

Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu

Wartość energetyczna: 199 kcal
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 7 g
Białka: 9 g
Dołącz do nas Już dziś!
Aktualnie w menu Fresh Cooking znajdziesz:
Ciasto banana split
Ciasto banana split
deser
Zupa meksykańska
Meksykanska z kurczakiem
zupa
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Pilaw z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz pieczarkami
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Befsztyk mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakiem
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Spaghetti z kurczakiem i sosem pesto
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Polędwiczka z suszoną śliwką i kaszą gryczaną
Miruna z bukietem warzyw
Miruna z bukietem warzyw