Pierwsze zamówienie? Skorzystaj z 10% rabatu W koszyku użyj kuponu rabatowego: DlaCiebie

Kurczak a'la cacciatore



Przenosimy się do słonecznych Włoch i lecimy do Ciebie ze zwariowanym przepisem.

Pyszny kurczak a'la cacciatore.

Smaczne, aromatyczne danie, a najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu.
Super propozycja na romantyczną kolację przy lampce schłodzonego białego wina.

Składniki na 2 porcje:


Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka przekroić na dwie części, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony po 2 min. z 1 łyżeczką masła i oleju.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki na ½ , pomidor w średnią kostkę, posiekać listki bazylii, wycisnąć sok z ½ cytryny, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni roztopić resztę masła. Wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor pod koniec smażenia dodać czosnek. Wlać wino i poczekać, aż trochę odparuje. Dodać wodę, 4 łyżki passaty, oliwki, pomidor, kapary i doprawić solą i pieprzem. Jak wszystko się zagotuje dodajemy usmażone piersi i dusić na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać bazylię i wyciśnięty sok z ½ cytryny.
  3. Ziemniaki oczyścić, umyć i pokroić w średnia kostkę. Listki rozmarynu posiekać, dodać do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem. Dodać olej i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni), piec przez ok. 25 min.
  4. Młode liski wrzucić do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny, spryskać oliwą z oliwek i posypać parmezanem.

Nie zapomnij zachować przepis!

Naprawdę jest hiper smaczny :)

Podziel się z nami jaka jest Twoja wersja.

SMACZNEGO
 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności