
Kurczak a'la cacciatore
Przenosimy się do słonecznych Włoch i lecimy do Ciebie ze zwariowanym przepisem.
Pyszny kurczak a'la cacciatore.
Smaczne, aromatyczne danie, a najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu.
Super propozycja na romantyczną kolację przy lampce schłodzonego białego wina.
Składniki na 2 porcje:
- Pierś kurczaka średnia ok. 300 g
- Kapary 1 łyżeczka
- Czarne oliwki ok. 12 szt. całe
- Świeża Bazylia 7 listków
- Cytryna 1 szt.
- Pomidor 1 szt.
- Wino białe 60 ml
- Masło ok. 25 g (podzielić na dwie części)
- Oliwa z oliwek 1 łyżki
- Przegotowana woda 100 ml
- Olej 1 łyżka
- Ziemniak sałatkowy 500 g
- Rozmaryn świeży 2 gałązki
- Passata 4 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Cebula 120 g ok. 1 szt.
- Mąka 1 łyżka
- Mix świeżych listków lub rukola mała paczka
- Parmezan 10 g
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka przekroić na dwie części, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony po 2 min. z 1 łyżeczką masła i oleju.
- Cebulę pokroić w kostkę, oliwki na ½ , pomidor w średnią kostkę, posiekać listki bazylii, wycisnąć sok z ½ cytryny, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni roztopić resztę masła. Wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor pod koniec smażenia dodać czosnek. Wlać wino i poczekać, aż trochę odparuje. Dodać wodę, 4 łyżki passaty, oliwki, pomidor, kapary i doprawić solą i pieprzem. Jak wszystko się zagotuje dodajemy usmażone piersi i dusić na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać bazylię i wyciśnięty sok z ½ cytryny.
- Ziemniaki oczyścić, umyć i pokroić w średnia kostkę. Listki rozmarynu posiekać, dodać do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem. Dodać olej i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni), piec przez ok. 25 min.
- Młode liski wrzucić do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny, spryskać oliwą z oliwek i posypać parmezanem.
Nie zapomnij zachować przepis!
Naprawdę jest hiper smaczny :)
Podziel się z nami jaka jest Twoja wersja.
SMACZNEGO
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności