Kotleciki wołowe z żurawiną i ziemniaczanym puree
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,47 kg
Numer katalogowy: 065
Czas przygotowania: 35 min.
Alergeny: gluten, mleko, jaja
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: garnek, patelnia, miska
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Wołowina jest z jednych najszlachetniejszych i najzdrowszych mięs. Wołowina ma głęboki intensywnie czerwony kolor oraz charakterystyczny mięsny zapach. Pamiętajcie, że wybierając mięso wołowe musi być sprężyste, wilgotne i błyszczące. W przypadku kiedy uciskamy mięso po chwili powinno wrócić do poprzedniego kształtu. Należy też, zwrócić uwagę aby tłuszcz nie był żółty tylko jasny i kremowy. Wołowinę przechowujemy w lodówce na talerzu przykrywając naczyniem. Jeżeli przykryjemy folią, mięso szybciej straci świeżość. Wołowinę kroimy przed rozpoczęciem gotowania.
Wartości odżywcze:
- zawiera dużą ilość (18-23%) łatwo przyswajalnego białka, w którego skład wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy
- Wołowina jest źródłem żelaza hemowego,
- dostarcza dużo witaminy B12, B1, B6
- jest źródłem żelaza i fosforu
Medium rare – średniokrwisty, wypieczony pół na pół z ciemnoróżowym, soczystym środkiem (ok. 55 C) – ok. 3 minuty z każdej strony.
Medium – średniowysmażony, z delikatnie różowym środkiem (ok. 60C) – ok. 4 minuty z każdej strony
Well done – dobrze wysmażony, szarobrązowy środek, otoczony ciemnobrązową skórką (ok. 70C) – ok. 6 minut z każdej strony.
Wartości odżywcze:
- zawiera dużą ilość (18-23%) łatwo przyswajalnego białka, w którego skład wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy
- Wołowina jest źródłem żelaza hemowego,
- dostarcza dużo witaminy B12, B1, B6
- jest źródłem żelaza i fosforu
Jak będziesz gotować „Kotlety wołowe z puree z żurawiną i puree”
Ugotujesz ziemniaki. Pokroisz pomidora w średnią kostkę, Cebulę, kolendrę, bazylię czosnek drobno posiekasz. Z papryczki chili usuniesz gniazda nasienne i również posiekasz. Wszystkie produkty wymieszasz z olejem i doprawisz solą…
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.Stopnie wysmażania steków
Rare – krwisty, czerwone wnętrze z szarą otoczką i przypieczoną skórką (ok. 50 C) – ok. 1-2 minut z każdej strony.Medium rare – średniokrwisty, wypieczony pół na pół z ciemnoróżowym, soczystym środkiem (ok. 55 C) – ok. 3 minuty z każdej strony.
Medium – średniowysmażony, z delikatnie różowym środkiem (ok. 60C) – ok. 4 minuty z każdej strony
Well done – dobrze wysmażony, szarobrązowy środek, otoczony ciemnobrązową skórką (ok. 70C) – ok. 6 minut z każdej strony.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu
Wartość energetyczna: 156 kcal
Węglowodany: 13 g
Tłuszcze: 9 g
Białka: 7 g
Dołącz do nas
Już dziś!