Kapuśniak z boczkiem
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,00 kg
Numer katalogowy: Z004
Ilość porcji: 5 porcji. Jedna porcja ok. 330ml
Czas przygotowania: 45 min.
Alergeny: gluten, soja, seler, gorczyca
Co musisz mieć w domu: sól, pieprz, olej
Dodatkowy sprzęt: nóż, garnek, patelnia, miska, deska
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Nasz wspaniały kapuśniak należy do polskiej klasyki kulinarnej, który gotowany jest w różnych wariantach. Kapuśniak znany jest także w kuchni słowackiej i ukraińskiej. Zupa jest sycąca, aromatyczna oraz gęsta. Najczęściej gotujemy w okresie jesiennym oraz zimowym.
Kiszona kapusta (kwaszona) poddana jest procesowi fermentacji mlekowej. Kapusta kiszona produkowana jest z szatkowanej kapusty białej, odpowiednio posolonej, która umieszczana jest w szczelnie zamkniętych drewnianych beczkach.
Kapusta kiszona polecana jest przy dietach odchudzających, nie tylko dlatego, że jest lekkostrawna ale też zawiera mniej kalorii - jest produktem niskokalorycznym. Kapusta po ukiszeniu nie tylko zachowuje swoje wartości odżywcze, ale również nabywa nowe. Jest ona cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Kwas askorbinowy jest antyoksydantem, uczestniczy w syntezie kolagenu, hamuje powstawanie nitrozoamin w soku żołądkowym, zwiększa przyswajanie wapnia i żelaza, skraca czas przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych. Kapusta kiszona zawiera również witaminę K1 oraz pewne ilości witaminy K2. Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz bierze udział w prawidłowym tworzeniu kości. Wśród składników mineralnych można wymienić zawartość magnezu, żelaza i miedzi.
Dlatego też kapusta kiszona wykazuje szereg zdrowotnych właściwości takich jak:
- zespołu nieszczelnego jelita, wrzodziejącego zapalenia jelita,
- łagodzenie i zapobieganie biegunkom,
- zwiększenie odporności organizmu
- zmniejszanie stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka żołądka, jelita grubego,
- ochrona przeciw bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada w głównej mierze za powstawanie wrzodów żołądka i stanowi ryzyko wystąpienia raka żołądka,
- zapobieganie i łagodzenie objawów alergii,
- działanie przeciwnowotworowe.
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Kiszona kapusta (kwaszona) poddana jest procesowi fermentacji mlekowej. Kapusta kiszona produkowana jest z szatkowanej kapusty białej, odpowiednio posolonej, która umieszczana jest w szczelnie zamkniętych drewnianych beczkach.
Kapusta kiszona polecana jest przy dietach odchudzających, nie tylko dlatego, że jest lekkostrawna ale też zawiera mniej kalorii - jest produktem niskokalorycznym. Kapusta po ukiszeniu nie tylko zachowuje swoje wartości odżywcze, ale również nabywa nowe. Jest ona cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Kwas askorbinowy jest antyoksydantem, uczestniczy w syntezie kolagenu, hamuje powstawanie nitrozoamin w soku żołądkowym, zwiększa przyswajanie wapnia i żelaza, skraca czas przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych. Kapusta kiszona zawiera również witaminę K1 oraz pewne ilości witaminy K2. Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz bierze udział w prawidłowym tworzeniu kości. Wśród składników mineralnych można wymienić zawartość magnezu, żelaza i miedzi.
Dlatego też kapusta kiszona wykazuje szereg zdrowotnych właściwości takich jak:
- zespołu nieszczelnego jelita, wrzodziejącego zapalenia jelita,
- łagodzenie i zapobieganie biegunkom,
- zwiększenie odporności organizmu
- zmniejszanie stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka żołądka, jelita grubego,
- ochrona przeciw bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada w głównej mierze za powstawanie wrzodów żołądka i stanowi ryzyko wystąpienia raka żołądka,
- zapobieganie i łagodzenie objawów alergii,
- działanie przeciwnowotworowe.
Jak ugotujesz zupę „Kapuśniak z boczkiem”
Boczek pokroisz w drobną kostkę, a ziemniaki w średnią kostkę. Marchewkę drobno. Z kapusty wyciśniesz sok, jednak go nie wylewaj tylko zostaw do doprawienia zupy….Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Savoir-vivre – Jak używać serwetek
Serwetek nie należy nigdy wiązać wokół szyi, nawet jeżeli wydaje się to praktyczne, ponieważ ochraniacie w ten sposób koszulę i krawat. Jednak spodnie pozostają odsłonięte, a z zawiązaną pod brodą serwetą nie wygląda się najlepiej. Serwetki nie należy też wsuwać między guziki koszuli ani przyczepiać się do spinki od krawata. Nie należy również kłaść serwetki pod talerzem ani umieszczać jej pomiędzy talerzami, sztućcami oraz kieliszkami. Pamiętajcie z serwetki trzeba korzystać, a jej miejsce jest zawsze na kolanach! Jeśli musi wstać podczas jedzenia, połóż serwetkę lekko złożoną na siedzeniu krzesła. Po ostatnim daniu złóż serwetkę i pozostaw na stole z lewej strony obok naczyń. Pamiętaj z serwetki należy korzystać nie wolno jej zostawić nietkniętej i na boku.Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu
Wartość energetyczna: 436 kcal
Węglowodany: 29 g
Tłuszcze: 28 g
Białka: 17 g
Dołącz do nas