Delikatny łosoś w sosie śmietankowo imbirowym ze szpinakiem
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,38 kg
Numer katalogowy: 068
Czas przygotowania: 30 min.
Alergeny: ryba, mleko
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: garnek, piekarnik, forma do pieczenia
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Łosoś - stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka - w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka.
Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D oraz znaczne ilości selenu.
Imbir - nadaje potrawom bardziej wyrazisty, pikantny oraz egzotyczny smak. Ma bardzo aromatyczny, świeży zapach, nieco cytrusowy.
Szpinak - zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin, soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było "perskim zielem”.
Jak ugotujesz "Delikatny łosoś w sosie śmietankowo imbirowym"
Gotowanie tego dania rozpoczniesz od przyprawienia łososia solą, pieprzem. Następnie na wierzchu ułożysz kilka gałązek tymianku (kilka gałązek zostawisz do sosu) . Pomidorki cherry przekroisz na ½, imbir i czosnek drobno posiekasz.
Dalsze wskazówki otrzymasz w zamówionym zestawie Fresh Cooking wraz z produktami do gotowania.
Terminy kulinarne
Haute cuisine (wymawiaj: "ot kłizin")
potrawy wyszukane, pracochłonne oraz przygotowane z drogich, luksusowych składników, również podane w elegancki sposób. Haute cuisine stosowane jest w najlepszych oraz najdroższych restauracjach. Określenie opisuje sztukę kulinarną wywodzącą się z Francji: haute cuisine - wysoka kuchnia.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu