Caponata z kurczakiem
To danie nie jest dostępne w tym tygodniu.
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Sprawdź aktualne menu i wybierz coś smacznego dla siebie.
Nie zapomnij o deserze ;-)
Waga: 0,42 kg
Numer katalogowy: 021
Czas przygotowania: 35 min.
Alergeny: gluten, jaja, orzechy
Co musisz mieć w domu: olej, sól, pieprz
Dodatkowy sprzęt: nóż, garnek, patelnia,miska,deska
- Opis produktu
- Klipy filmowe (1)
Czy wiesz, że bakłażan jest określany gruszką miłości?
Teraz już wszystko wiadomo dla czego ta pyszna sycylijska potrawa zyskała opinię afrodyzjaku.Nazwa caponata nie została do końca wyjaśniona. Jedni mówią, że pochodzi od ryby lampuga, określanej w dialekcie sycylijskim „capone” serwowanej w sosie słodko-kwaśnym. Lampuga była dość drogą rybą i dla tego ci, których nie było na nią stać, zamiast niej podawali bakłażan w sosie słodko-kwaśnym. Inni twierdzą, że słowo „caponata” wywodzi się od greckiego wyrażenia ‘’capto’’, oznaczającego ‘’cięte’’.
Caponata została rozpowszechniona dzięki firmie konserwowej w Palermo założonej w 1869 roku. Była sprzedawana w ręcznie spawanych puszkach w postaci małych warzywnych kawałków. Producent głównie myślał o sycylijskich emigrantach przebywających w USA, którzy konsumując danie wracali myślami do swojego kraju
Caponatę możemy jeść jako dodatek do dań rybnych albo jako danie główne, zgodnie z wielowiekową tradycją tej potrawy.
Od czego rozpoczniesz przygotowywanie dania Caponata z kurczakiem?
Bakłażan, paprykę, cukinię i pomidor pokroisz w średnią kostkę. Oliwki pokroisz w krążki, a czosnek drobno posiekasz. Rozgrzejesz patelnię z oliwą, na której podsmażysz warzywa odpowiednio je doprawiając. Następnie przygotujesz mięso…..Słowniczek dobrych manier
Aperitif – Podaje się go na początku, gdy goście dopiero się gromadzą i nie zasiadają jeszcze przy stole. Są to lekkie alkohole: wermuty, gin z tonikiem, camparii, a także soki owocowe dla tych, którzy nie mają zamiaru pić alkoholu na pusty żołądek. Aperitif powinien trwać ok. 20 minut. W tym czasie powinien się już zjawić komplet gości. Podczas aperitifu nie wznosi się toastu.
Wartość odżywcza dla 100 gram produktu po ugotowaniu
Wartość energetyczna: 144 kcal
Węglowodany: 9 g
Tłuszcze: 8 g
Białka: 8 g
Dołącz do nas
Już dziś!